Arrestatie Sjef van Puffelen

Arrestatie Sjef van Puffelen

Straatartiest Leo Thijssen (57) is woedend op de Rotterdamse politie, die hem op Koningsdag oppakte omdat hij verkleed was als agent. Thijssen voerde een act op als politieman Sjef van Puffelen, toen hij in de boeien werd geslagen. ‘Ik werd behandeld als een zware crimineel’, zegt de Eindhovenaar, die zich vernederd voelt. Hij gaat aangifte doen wegens mishandeling.

Thijssen was door de organisatie van het Oranjefeest in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland) ingehuurd om het publiek te vermaken. ‘Het is overduidelijk een act. Ik draag een pet met zwaailicht en een overdreven plaksnor.’ Toch moest hij mee naar het politiebureau. ‘

Een gesprek was niet meer mogelijk. Ik moest me legitimeren, maar mocht mijn papieren – die in een campertje honderd meter verderop lagen – niet halen. Ik ben hardhandig in de boeien geslagen en gefouilleerd op een manier waardoor ik mij in mijn waardigheid aangetast voelde. Op het politiebureau ben ik vernederd. Ze namen vingerafdrukken af en maakten foto’s. Ik ben in mijn onderbroek in de cel gezet. Ik heb me nog nooit zo klein gevoeld.’

Nepagent met nepvuurwapen
Acteur of niet, volgens de politie mag niemand zich uitgeven als agent. ‘Voor omstanders was het niet duidelijk dat het om een nepagent ging, blijkens het feit dat agenten aangesproken werden op hun collega die zich wel erg vreemd gedroeg’, zegt een woordvoerder.

Thijssens kostuum is in beslag genomen, omdat het te veel lijkt op een bestaand politie-uniform. Ook kreeg hij een proces-verbaal omdat hij een nepvuurwapen droeg. Op de vermeende mishandeling wil de politie niet reageren. ‘Maar aangifte doen staat hem natuurlijk vrij.’

Zwarte banaan
Thijssen zegt het gelijk aan zijn zijde te hebben. ‘Eerder vond de rechter in Den Bosch dat ik mij voldoende onderscheid van een echte agent. Het enige waar ik in kan komen, is dat ik geen wapen bij me moet dragen wat echt lijkt. Voortaan neem ik een zwarte banaan mee, een Chiquita 2.0.’